Inschrijving workshops

Dit jaar doen we het eens anders. De traditionele studiedag op vrijdag krijgt dit jaar het format van “3 workshops” doorheen de week. Dak- en thuisloosheid, elke gezondheids- en welzijnswerker krijgt er in Brussel mee te maken. We heten op deze kort maar krachtige workshops mensen uit het brede welzijns- en gezondheidsveld van harte welkom.
Je kan je inschrijven voor 1, 2 of 3 ateliers. Per atelier betaal je 15 euro, daarin is een broodje inbegrepen tijdens de lunches van dinsdag en vrijdag en een drink op donderdag. Op donderdag is er het meeste kans om tijdens de apero te netwerken.

Het doel is om tijdens de studiemomenten een transversale blik te werpen op een aantal thema’s. Het programma bestaat uit 3 ateliers:

WORKSHOP 1 & LUNCH ‘Thuislozen op rust’


Ouderenzorg voor de dak- en thuislozen.

Dinsdag 19/11/24 van 11u30 – 14u00
GC Pianofabriek, Zaal Zabriskie, Fortstraat 35, Sint-Gillis
Met vegetarische broodjeslunch

Inhoud:
In Brusselse woonzorgcentra wonen burgers met een verleden in de dak- en thuisloosheid.

We willen aan de deelnemers laten zien dat samenwerken met de sector woonzorg voordelen en oplossingen biedt. Tegelijkertijd zijn er ook veel obstakels. Kunnen we die benoemen en samen zoeken naar intensere samenwerking? Met de workshop willen we de deelnemers kennis laten maken met een sector die ze misschien minder kennen om vervolgens na te denken over hoe we intersectorale samenwerking in de context van Brussel kunnen realiseren.

Sprekers:

OCMW rusthuis Ter Ursulinen, Senior Montessori, Straatverplegers, Prins Laurentstichting

Deze workshop is interessant voor allen wie met oudere thuislozen te maken krijgt.

________________________________________________________________________________________________________________

WORKSHOP 2 & APERO ‘Verknopen en verbinden’

Intersectoraal samenwerken in de strijd tegen dak- en thuisloosheid

Donderdag 21/11/24 van 15u30 – 18u
Circularium, Bergensesteenweg 95, Anderlecht
Met aperitiefhapje en drankje

Inhoud:

Velen dak- en thuislozen combineren problemen op verschillende levensdomeinen, zoals financiën, verslaving, gebrek aan sociaal netwerk en problemen van geestelijke gezondheid of beperking en/of veroorzaken problemen die gepercipieerd worden als overlast. Samenwerken met een hele reeks diensten over verschillende sectoren heen is hier een must.

We verwelkomen een inspirerende praktijk uit Antwerpen. Kadans staat voor ketenaanpak Dakloosheid stad Antwerpen, een multidisciplinair samenwerkingsverband waar ook een zorghostel aan verbonden is. Na de voorstelling van de Antwerpse aanpak gaan we in 4 dialoogtafels aan de slag. Wat horen we uit deze aanpak? Wat kunnen we meenemen? Wat is voor Brussel minder relevant? Wat leren we hier uit ? En wat is er nodig?

Deze workshop is zeker ook interessant voor mensen uit de geestelijke gezondheidszorg, handicap, maar ook justitie, politie etc…

________________________________________________________________________________________________________________

WORKSHOP 3 & LUNCH ‘Preventie van uithuiszetting’

Vrijdag 22/11/24 van 11u30 – 14u
GC Pianofabriek, Fortstraat 35, Sint-Gillis
Met vegetarische broodjeslunch

Inhoud:
We willen aan de deelnemers de meerwaarde van Preventie van uithuiszetting laten zien als een wezenlijk onderdeel van de strijd tegen dak- en thuisloosheid. Tegelijkertijd willen we zichtbaar maken waar de gelijkenissen maar ook de verschillen liggen bij verschillende aanbieders van preventie van uithuiszetting. Tot slot willen we via deze workshop samen met de deelnemers onderzoeken of en hoe we in het kader van preventie van uithuiszetting beter kunnen samenwerken en nadenken over hoe we in de context van Brussel kunnen realiseren

Interessant voor iedereen die met cliënten in contact komt die dreigen uit huis gezet te worden.

________________________________________________________________________________________________________________